Foarte multe persoane pasionate de bijuterii se întreabă în ce constă diferența între un diamant și un briliant. Ei bine, în esență nu există nicio diferență semnificativă, deoarece ambele indică același lucru: diamantul este denumirea uzuală a minereului extras, în stare naturală. Termenul de „briliant” se folosește pentru a indica forma finală a diamantului, obținută în urma procesului de prelucrare. Există chiar și un tip de prelucrare care se numește tăietură briliant, folosit pentru prelucrarea obișnuită a materialului prim.
Ce este briliantul?
Pe scurt, briliantul reprezintă diamantul prelucrat într-o formă specifică, de cele mai multe ori rotundă. Diamantele sunt considerate a fi cele mai prețioase pietre existente, care atrag datorită strălucirii lor, luciului profund și posibilității de a fi prelucrate sub diferite forme. De asemenea, sunt pietre prețioase deosebit de dure, care nu pot fi distruse. Această duritate caracteristică se datorează în special arhitecturii structurale a diamantului (carbon pur) și procedeului de natural prin care acestea se obțin (presiune extremă și temperatură ridicată).
Din punct de vedere chimic, diamantul este carbon pur. În stare neprelucrată, naturală, o astfel de piatră prețioasă deseori are un aspect relativ obișnuit, care nu iese în evidență. Ca urmare a procesului de șlefuire și tăiere se obține piatra strălucitoare integrată în diferite bijuterii – adică briliantul. Modalitatea de tăiere și procesul de șlefuire sunt etapele cele mai importante în ceea ce privește aspectul final al briliantului. Deoarece această piatră este deosebit de elegantă și de rafinată, persoanele care se ocupă de aceste etape sunt specialiști în domeniu.
Diamant versus briliant – care este diferența?
Termenul de „briliant” adesea creează confuzie. Multe persoane cred că, de fapt, briliantul este un tip de piatră prețioasă diferit de diamant. În schimb, briliantul este diamantul prelucrat, care este integrat în diferite tipuri de bijuterii. Prelucrarea unui diamant presupune definirea formei, dimensiunii, clarității și strălucirii acestuia. Aspectul inițial al diamantului nu este deosebit de atractiv – este un material natural care se extrage în anumite condiții și se găsește în regiuni și medii bogate în kimberlit, o rocă vulcanică în componența căreia se găsesc cristale de diamant.
Valoarea finală a unui diamant este raportată de 4 variabile esențiale, denumite „Cei 4 C”:
- Carat (Weight);
- Color;
- Clarity;
- Cut.
Modul de tăiere a cristalelor de diamant definește aspectul final al acestora: strălucirea care nu ar putea fi asociată cu un alt tip de piatră prețioasă. Tăietura în formă de briliant este unică, iar din acest motiv aspectul final al diamantului iese în evidență prin strălucire, eleganță, simetrie, rafinament. Tăietura aceasta are rolul de a maximiza proprietățile diamantului și, astfel, de a-l transforma în briliante superbe.
În diferite forme, stiluri și chiar culori, bijuteriile cu diamante spun povești și transmit emoții. Ele rămân standardul eleganței, purității, iar fiecare bijuterie este atent creată pentru a putea fi purtată ca simbol al rafinamentului suprem. Pentru logodnă, de exemplu, inelul cu diamant are o simbolistică specială, de poveste, scoțând în evidență comuniunea dintre 2 persoane și faptul că aleg să-și petreacă viața împreună, într-o poezie de suflet.